Marjan pokorio Liku by Darko Krmek

.. ONCE UPON TIME …

Još jedan bajka za laku noć.

Dođe na red i moja prva planinska utrka. Ne znam što me sve očekuje ali treba probat.

Sa Sukoišanske u pet i po kreću tri gracije Ana P.,Tena F.  i Maja N. te raiders on the storm

Damir P.,Ivan Š.,Jakov T.,Mario P.,Mišel M.,Nenad V.,Pavo P.,Toni P,Žan S.,mudri Predsjednik Davor Š.,Darko K. (odgovoran za red i iznered u i izvan busa).

Kako je Ana prekjučer postala dvostruka baka (živila mala Korina) u Kninu stajemo pa nas časti domaćim kolačima i pićem. Sad kad smo se najeli i napili mogli bi se vratiti doma.

Oko devet uri stižemo u Rizvanušu. Pozdrav poznatim facama  i preuzimanje brojeva, Za dobrodošlicu nas čeka rakija i domaći (opet) kolači. Uskačemo u koš kamiona kojim nas prebacuju do starta. Iskačemo kao specijalci iz kamiona. Pozdravlja nas dogradonačelnica Gospića i nakon pucnja slijedi start. 758 Nm. Teren pogodan za igru. Publike oko staze dovoljno.

…DIVOTA PRAŠINE…

Odlučio sam samo naprijed gledat.

…NE OKREĆI SE SINE…

Prva dva kilometra uspon od 15 do 18 %. Ako je cijela staza ovakva propješačit ću do kraja. Odlučim pratit Maria jer mi je najvažnija karika za ukupni ekipni poredak. Ali on ubrzava pa ga gubim iz vida a uspon se nastavlja. Serpentine lijevo gore desno gore lijevo gore desno gore. Nagib se malo smanjuje do 12 %. Sad je to već šala mala. Na 4. kilometru ima čak i malo ravnice za ubrzat. Uz gromoglasnu podršku publike nastavljamo uspon. Kakva je ovo staza bez nizbrdice?

Uskoro prva okrepa, malo u sebe i bočicu za puta. Lijevo gore desno gore… Pretiču me Tena,Žan a na 6800 do cilja i Damir. Tu je opet ravno pa svi ubacuju u više brzine. Plašim se što me čeka do kraja pa ubrzanje ipak ostavljam na 80 %.

Na 8 km opet malo ravnice pa ubrzanje. Pojačavam pa prestižem Tenu a uskoro stižem i Žana pa zajedno idemo do kraja normalne staze. Na 2 km do cilja zadnja okrepa, voda keksi, jabuka. Kraj civilizacije.

… AND NOW FOR SOMETHING COMPLETELY DIFFERENT

Ulazimo u gustu tamnu šumu i hodamo, zaboravi ovdje trčat gdje su nagibi veći od 30%. Nakon 500 m izlazimo na proplanak a vrha nigdje na vidiku. Već se vraćaju prvi trkači i svi odgovaraju još malo do cilja. Pouka nikad ne vjeruj bržim trkačima. Uskoro evo i oznaka 1 km do cilja. Od publike zamijećeni zečevi,vjeverice,medvjedi,poskoci,jeleni i ostale domaće beštije.

Sad ćemo poletit i završit trku ali uspon sve gori i gori. Na 500 m do cilja prelazi me Tena.

… GENTLEMEN PREFER BLONDES…

Vidim u daljini vrh i ciljnu oznaku. Stotinjak metara se potrči pa opet hoda. Još malo i patnja će bit gotova. Zadnjih pedeset metara sprintam i presretan ulazim u cilj. 1619 Nm.

…VOGLIO UNA BIRRA…

Dvije gospićke vile nam daju vodu i sokove. Sve je to dopremljeno na vrh helikopterskim desantom. A sad pogled lijevo desno. Tek sad vidiš što čovjek može izdržat. Slikavanje za povijest i unuke. Koji scenarij. Četiri Marjanovca jedan za drugim u cilju,Žan,Tena,Nenad,Darko.

Kad smo se osušili slijedi 2,5 km spuštanja. Što je gore uspon ili silazak. Mudri predsjednik kao pravi pastir uzima dugi štap i elegantno se spušta dok mi malo patimo malo se otkližemo.

Evo Jakova, Maje,Ane. Uskoro stižemo i Safeta, legendu, koji cijelu utrku snima kamerom pa se na filmu vidi strava od utrke. Stigli do civilizacije. Opet piće,voće pa ukrcaj u auta koja nas prevoze do Rizvanuše.

Predsjednik nas upućuje na stimulativna sredstva da se karboniziramo i ioniziramo. Sa zadovoljstvom prihvaćamo savjet pa trkom na šank po svijetlo ili po tamno.

Tuširanje. Sad smo opet normalni ljudi.

Ručak. Svi po gulašu samo naša Tena vegetarijanka izvadila kukuruz pa tuče po njemu. Molim klupsku upravu da za slijedeće utrke ponese i ekološki vegetarijanske spize. Opet na šank. U gulašu više mesa nego krumpira. Tena donosi pjat kolača ali mora nekoliko puta odlazit po nove. Šaljemo i baku da donese kolača. Piva i dalje teče. A tek šlag slijedi.

… THE WINNER TAKES IT ALL…

Tri gracije su prave alkarice. Ne znaju osim sride pogodit. Pošaljemo ih tri a one odmah uzmu sve. Više se nije ni moglo. Ana nije dala nikom ispred sebe i pobjeđuje u svojoj kategoriji. Dvije plavuše, i odmah ekipno treće a Tena i treća u svojoj kategoriji. Bravo cure. Još da je bilo više kukuruza i ribe bilo bi zlato.

Jakov je odradio još jednu svoju utrku ali nažalost ovaj put bez medalje jer su se u njegovoj kategoriji pojavili neki novi klinci.

Mudri Predsjednik osvaja srebro pa tim uspjehom konkurira za titulu doživotnog predsjednika.

A sad fanfare. Ekipni prvaci mladići iz MK MARJAN. Mario,Ivan,Pave lete i po gudurama, nema boljih i bržih od njih. Svaka bi ih majka poželila za zeta.

..WE ARE THE CHAMPIONS…

Na slijedeću utrku vozimo prikolicu jer medalje i pokali su otežali bus. Čak i lički galebovi znaju da smo svi oborili osobne rekorde na Visočici.

Na sladoled i piće u Macole pa povratak doma. Čeka nas Papuk. U Splitu doček primjeren prvacima.

Sva sličnost sa stvarnim osobama je slučajna a prilikom operacije VISOČICA ni jedna životinja nije pretrpila nikakve ozljede.

Probudite se i ne vjerujte svemu što ste pročitali ipak je ovo bajka.

A naši junaci su živjeli dugo i sretno…

…THE MEN WHO WENT UP A HILL BUT CAME DOWN A MOUNTAIN…

Darko Krmek

Podjeli:

Scroll to Top