O NAMA

Povijest maraton kluba "Marjan"

Maraton klub Marjan osnovan je 28. siječnja 2000. godine, kada je održana osnivačka sjednica u Gotovčevoj ulici br. 6 u 17.00 sati. Tada je predložen dnevni red sjednice na kojoj je, pored odluke o osnivanju Kluba, donesen statut, izabrana tijela udruge, osobe ovlaštene za zastupanje, te su usuglašene smjernice Kluba.

Sjednici su prisustvovali: Dajana Gabrilo, Mario Tudor, Ivan Kovačević, Ivica Braica, Srđan Tudor, Drago Sajc-Budija, Mijo Bebić, Mladen Luković, Toni Košnjak i Mladen Lovrić. Za prvog predsjedavajućeg izabran je Srđan Tudor. Klubom upravlja predsjednik, uz potpredsjednika i tajnika. Ostala tijela su upravni odbor i nadzorni odbor koji reguliraju rad udruge/Kluba.

Kao ciljevi i temeljne aktivnosti Kluba, postavljeni su: okupljanje građana u svrhu promicanja rekreativnog trčanja, plivanja i biciklizma; organiziranje treninga, stručno usavršavanje članstva te druge aktivnosti u skladu s definiranim Ciljevima. Kasnije su tome pridodane aktivnosti kao što su organizacije zajedničkih odlazaka na trke, kao i organiziranje maratona i drugih sportskih događaja.

Klub djeluje na području Splitsko-dalmatinske Županije, sa sjedištem u Splitu, ali sudjeluje na trkačkim natjecanjima diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Članovi su nastupili gotovo na svakom kutku svijeta promovirajući boje Kluba, sportski život i maraton kao sport. Klub okuplja oko 140 članova koji su uključeni na različitim sportskim razinama; od rekreativaca do onih koji obaraju državne rekorde. Među potonjima svakako, po rezultatima, treba izdvojiti Nikolinu Šustić Stanković, Zdravka Jadrijeva i Dalibora Vujevića.

Klub je i utemeljitelj trke Splitski polumaraton godine 2001, koja se godine 2020 transformirala u Split maraton, trkački spektakl svjetskog ranga koji se razvijao pod okriljem Kluba i njegovih članova, da bi 2022.g. zbog složenosti i opsežnosti organizacije najvećeg tog najmasovnijeg trkačkog sportskog događaja u Dalmaciji, izdvojen kao samostalan događaj, ali u kojem i dalje sudjeluje Klub preko svojih volonterki i volontera.
Od redovnih aktivnosti,

Klub naglašava praksu okupljanja četvrtkom poslijepodne ili navečer tijekom cijele godine, tradicionalnoj Marjanskoj ligi, u kojoj se održavaju trke na 5 i 10km, a bodovi zbrajaju na kraju sezone. Održavanje lige vodi naš član Nenad Rajniš. Također, klupska je praksa i okupljanje na nedjeljnom dužinskom trčanju u 7 i u 9h za trkače različitog ranga spremnosti.

Klub se također ponosi dvama događajima koji se odvijaju pod vodstvom članova Kluba (Mladena Levačića), a to su Božićno Novogodišnja utrka od 2001. godine i Skalinada od 2013. godine, a koje su otvorene građanima i svim zainteresiranima.

Boje Kluba su žuta i zelena, zelena kao boja Marjana koji je središte trkačkog života, inspiracija i utočište članovima Kluba.

Scroll to Top