SKALINADA

Marjanska Skalinada je tradicionalno natjecanje koje se održava od 2013.godine., na žalost s prekidom u 2020. i 2021. zbog epidemiološke situacije, održava se uvijek na Uskrsni ponedjeljak, ove godine 10.04.2022.

Opis utrke:

 Staza je uvijek ista, start je u razini mora, uz Solurat, na Trumbićevoj obali, cilj je na vrhu Marjana, na Telegrinu na 178 m/nm. Natjecatelji na stazi na putu do vrha prelaze 819 stepenica (skala). Start je pojedinačni, natjecatelji u pravilu startaju svakih 20 sekundi na znak volontera na startnoj crti. Natjecatelji trče uzbrdo Šetalištem Luke Botića, preko Prve vidilice gdje se odvija glazbeno – zabavni program, produžuju Šetalištem Luke Botića do crkvice Sv. Nikole gdje stepenicama idu prema Šetalištu Jurja Kolombatića (Zoološki vrt) i na kraju stepenicama dolaze na vrh Telegrin gdje ih dočekuju volonteri s prigodnim finišerskim medaljama i okrijepom. Vrijeme natjecatelja je mjereno elektronski putem čipova. Nakon toga se natjecatelji spuštaju na Prvu vidilicu gdje uz glazbeno – zabavni program slijedi druženje uz dodjelu trofeja i medalja.

Sudionici:

 Sudionici Marjanske Skalinade su većinom rekreativni natjecatelji, dobi u širokom rasponu čak do 80 godina starosti. Skalinada privlači više od dvjesto natjecatelja s tim da je broj natjecatelja u stalnom porastu. Kroz ovakvo natjecanje promoviramo aktivan način života i potičemo sve starosne uzraste na bavljenje fizičkom aktivnošću. Bavljenje rekreativnim sportom osim što doprinosi očuvanju i poboljšanju zdravlja ljudi, jačanjem društvenih kontakata i društvenih veza značajno osnažuje društvo u cjelini. Utrka se održava u vrijeme uskrsnih blagdana, kada je u gradu već prisutan značajan broj turista tako da je i svojevrsna turistička atrakcija pa se u utrku uključuju i turisti ali i domaći ljudi na odmoru. S obzirom da na utrci sudjeluju natjecatelji i iz drugih gradova a i iz drugih zemalja Marjanska Skalinada je poprimila međunarodni karakter.

Organizacija:

 Marjansku Skalinadu organizira Maraton klub „Marjan“ volonterskim radom svojih članova koji su uključeni u pripremu, dovoz opreme, održavanje same utrke te na kraju pospremanje i čišćenje. Za vrijeme utrke volonteri pokrivaju cijelu stazu, od starta, preko svih raskrižja i skretanja do cilja na Telegrinu, vrhu Marjana.

REZULTATI

Scroll to Top